موزه هنرهای ملی کجاست؟ | آدرس ، عکس و تصاویر (1401)

موقعیت مکانی موزه هنرهای ملی

یکی از ماندگارترین کارهای استاد حسین طاهرزاده بهزاد تاسیس موزه هنرهای ملی ایران است. وی که در نقاشی و طراحی نقشه های فرش ایرانی سرآمد زمان بود با تلاش و سعی مداوم در سال 1309 هجری شمسی موفق به تاسیس موزه هنرهای ملی شد. در واقع موزه هنرهای ملی نخستین موزه اختصاصی کشور می باشد.  این موزه در حال حاضر 271 اثر فاخر هنری مربوط به قرن 12 هجری خورشیدی تا دوران معاصر را در رشته های مختلفی چون مینیاتور،گبه و فرش، خاتم کاری، نگارگری و کاشیکاری در خود جای داده است. موزه هنرهای ملی ایران در میدان بهارستان، خیابان کمال الملک واقع شده است. همانطور که در نقشه پیداست دسترسی به این موزه زیبا از طریق ایستگاه مترو بهارستان به راحتی امکان پذیر است.

موقعیت مکانی موزه هنرهای ملی

موقعیت مکانی موزه هنرهای ملی

معرفی موزه هنرهای ملی ایران

موزه هنرهای ملی یکی از دیدنی ترین و جالب توجه ترین موزه های موجود در تهران به شمار می رود. بنای موزه هنرهای ملی با معماری چشم نوازش در زمان سلطنت فتحعلی‌ شاه قاجار ساخته شده است. بنای مذکور که در بخش جنوبی‌ باغ زیبای نگارستان احداث شده است، در آن زمان به ‌عنوان حوضخانه مورد استفاده قرار می گرفت. طبق اسناد تاریخی موجود باغ نگارستان که بسیار مورد علاقه شاه قرار داشت عمارتی تابستانه بود. بدین معنی که فتحعلی شاه برای گریز از گرمای تابستان، اوقاتی از این فصل را در باغ نگارستان می گذراند. وجه تسمیه انتخاب نام نگارستان برای این باغ نیز پرتره های زیادی است که از شاهان قاجار کشیده شده و در یکی از اتاق های کاخ به دیوار آویخته شده بود.

همانطور که بیان شد این ساختمان بعدها به کوشش استاد حسین طاهرزاده‌ بهزاد به موزه هنرهای ملی تغییر کاربری داد. در حال حاضر این موزه میزبان ممتازترین آثار هنری اصیل ایرانی در رشته ‌های مختلف می باشد. معماری این ساختمان به لحاظ زیبا شناختی هیچ کمی از آثار اصیل هنرمندان به نام موجود در آن، ندارد. در ادامه به ارائه توضیحاتی راجع به این بنا و آثار هنری موجود در آن خواهیم پرداخت.

موزه هنرهای ملی

موزه هنرهای ملی واقع در میدان بهارستان تهران!

معماری بنا

مجموعه‌ باغ نگارستان طی سال های 1179 تا 1189 به دست دو تن از مشهورترین و ماهر ترین معماران اهل اصفهان احداث شد. یکی از بناهای ساخته شده به دست این دو استاد معمار، ساختمان حوضخانه بود که در بخش جنوبی باغ نگارستان قرار گرفته است. نقشه اصلی بنای حوضخانه به صورت صلیبی با چهار شاه نشین بود. بر روی چهار ستون این بنا گنبدی زیبا ساخته شده بود که در واقع قرینه حوض دایره ای شکل بین ستون های مذکور به حساب می آمد. سراسر بنا از گچبری های چشم نواز آکنده است. آب روان موجود در باغ با معماری خاصی به چهار ستون حوضخانه رسیده و از آنجا به داخل حوض مرمر وسط بنا ریخته می شد که جلوه بصری منحصر به فردی ایجاد می کرد.  

استاد بهزاد که مناصبی چون ریاست نقشه‌ کشی موسسه قالی و ریاست هنرستان هنرهای زیبا را بر عهده داشتند در سال 1309 بنای حوضخانه واقع در باغ نگارستان را به مدرسه صنایع قدیمه تبدیل کرد. در مرحله بعد استاد بهزاد برای احیا و حفظ هنرهای ملی و اصیل ایرانی مکان مذکور را به موزه هنرهای ملی تبدیل کرد. پس از آن موزه هنرهای ملی جایگاهی برای برگزاری کلاس های مختلف هنری مانند مینیاتور و... توسط استادانی چون تجویدی شد. شایان ذکر است که در سال های پایانی دهه چهل، استاد بهزاد به‌ منظور تبدیل ساختمان حوضخانه به موزه هنرهای ملی، بخش هایی را به شمال و جنوب بنای مذکور اضافه کرد. در این بازسازی سعی شد تا اصالت اولیه بنا حفظ شود. هر چند که نقشه بنا از حالت صلیب خارج شده و شکلی مستطیلی با سقفی شیروانی پیدا کرد. مشخصه اصلی قسمت های اضافه شده، تزئینات زیبا به وسیله کاشی‌ های پر نقش ‌و نگار است.

موزه هنرهای ملی تهران

تصویری از گچ بری های زیبای داخلی بنای موزه هنرهای ملی تهران!

آثار موجود در موزه هنرهای ملی تهران

در موزه هنرهای ملی تابلو های زیادی وجود دارد که بیشتر از داستان های آثار منظوم شُعرایی چون فردوسی و نظامی الهام گرفته شده اند. به عنوان مثال بعضی از این آثار که تعدادشان از 50 اثر بیشتر است نشان دهنده داستان‌های منظوم عاشقانه، فلسفی، حماسی و عرفانی هستند. داستان های خسرو و شیرین، داستان های حماسی شاهنامه‌ ‌فردوسی، هفت‌پیکر و لیلی و مجنون نظامی، یوسف و زلیخا و دختر ترسا، داستان هایی هستند که در این تابلو ها به تصویر کشیده شده اند. به طور کلی آثار هنرمندانی چون محمد علی زاویه، علی‌ کریمی، مقیمی‌ تبریزی، علی‌ اسفرجانی، علی ‌مطیع از آثار شاعران به نام ایرانی چون خیام، حافظ، مولوی، عطار، جامی و نظامی الهام گرفته شده است. فضای موزه ملی ایران با آثار مینیاتور فراوانی که در آن موجود است بی شباهت به موزه استاد فرشچیان نیست.

موزه هنرهای ملی تهران

تصویر دیگری از داخل موزه هنرهای ملی!

معرفی هنرمندان خالق آثار موجود در موزه

محمد علی اسماعیل زاویه، استاد بی بدیل رشته های مینیاتور و تذهیب در سال 1291 هجری شمسی در شهر تهران متولد شد. ایشان یکی از برجسته ترین تذهیب‏ نگاران قرآن مجید بودند و چندین قرآن را با هنر ناب خود تذهیب نموده اند. استاد زاویه طی مدت 60 سال فعالیت هنری خود بیش از 2000 اثر از خود به یادگار گذاشت. این آثار از ممتاز ترین نمونه ‌های هنر مینیاتور و تذهیب به حساب می آیند. در حال حاضر آثار استاد محمد علی اسماعیل زاویه در موزه هنرهای ملی ایران و بعضی از موزه های خارجی معتبر چون موزه «رویال تراست» لندن نگهداری می شوند.

استاد محمد مهروان در سال 1305 هجری شمسی در تهران به دنیا آمد. عرصه اصلی فعالیت استاد مهروان در زمینه نگارگری بود. یکی ماندگارترین آثار به جا مانده از ایشان تمبرهایی است که طراحی نموده اند. برخی از آثار استاد مهروان در موزه پست ایران نگهداری می شوند. استاد مهروان استعداد طراحی را از پدر خود که معمار و طراح بناهای سنتی مساجد و خانه‌ های اصیل ایرانی بود به ارث برده بودند. ایشان پس از گذراندن تحصیلات دوره ابتدایی بواسطه یکی از اقوام خود که متوجه علاقه او به نقاشی شده بود، به مدرسه صنایع قدیمه معرفی شدند تا بتوانند فنون نگارگری را به‌ صورت رسمی فرا بگیرند.

علی‌اکبر تجویدی فرزند هادی تجویدی در سال 1305 هجری شمسی دیده به جهان گشود. خانواده تجویدی از هنردوستان و هنرمندان مشهور ایرانی بودند. پدر ایشان از برجسته ترین شاگردان استاد کمال‌الملک بودند. برادران ایشان، محمد و علی تجویدی نیز از نقاشان و نوازندگان به نام دوران خویش بودند. علی‌اکبر تجویدی خود نیز برای مدتی از شاگردان استاد کمال‌الملک و از شاگردان مدرسه صنایع مستظرفه بود. ایشان دارای تالیفاتی در زمینه هنر نقاشی نیز هستند که از جمله آنها می توان به کتاب «نگاهی به هنر نقاشی ایران از آغاز تا قرن دهم هجری» اشاره کرد.

 

تصویری از استاد محمد مهروان و استاد علی ‌اکبر تجویدی در محوطه باغ موزه نگارستان!  

اگر مایلید به تهران سفر کنید و از این موزه زیبا دیدن فرمایید، جهت رزرو هتل، خرید بلیط هواپیما و بلیط قطار، می توانید از خدمات آژانس مسافرتی موج زمزم بهره ببرید.


خرید بلیط هواپیما

بدلیل گذشت 15 دقیقه از زمان آخرین بروز رسانی باید جستجوی خود را تکرار نمایید.


جستجوی جدید
×
English العربی

راهنمای نصب اپلیکیشن iOS

1. در مرورگر سافاری در نوار پایین همین صفحه این دکمه را فشار دهید :

2.در منو باز شده ردیف پایین را به سمت چپ بکشید (در iOS13 به سمت بالا بکشید) و این دکمه را فشار دهید :

3. در بالای صفحه این دکمه را فشار دهید :

4. پس از بستن مرورگر، آیکون اپلیکیشن به گوشی شما اضافه شده و آماده استفاده میباشد.

1.في أسفل متصفح Safari ، انقر فوق :

2.في القائمة المنبثقة ، اسحب الصف السفلي إلى اليسار (iOS13 اسحب إلى أعلى) واضغط على هذا الزر:

3. في الجزء العلوي من الشاشة ، اضغط على هذا الزر:

4. بعد إغلاق المتصفح ، أيقونة التطبيق على الهاتف لقد أضفت وجاهزة للاستخدام.

1. In the toolbar on the bottom of the Safari browser, click on :

2. Select the :

3. In the next step, in the top right corner, click on :

4. A shortcut of the app will appear on your home screen, and the app is ready to use.